Starejši Gasilci

V našem društvu imajo gasilski veterani prav posebno mesto.  Aktivno sodeluje 16 veterank in veteranov. So v organizaciji, ki malo govori, a zelo veliko naredi. Vsakemu, ki je v stiski, so vedno pripravljeni pomagati in so ponosni, da so del enote, ki ne gleda na vreme in ne vpraša, kdo mu bo plačal za čas na vajah, predavanjih, pogoriščih, poplavah in drugih nesrečah.

Ker pa se dobro zavedajo, da nesreča nikoli ne počiva, je zato potrebno krajane in člane neprestano usposabljati preventivno, operativno in taktično. Namreč  še vedno  velja staro geslo: Bolje preprečiti, kot gasiti. V preteklosti so bili naši veterani seveda tisti, ki so nosili celotno breme organizacijsko – operativnega dela v našem društvu. V današnjih dneh pa nas zelo uspešno zastopajo na veselih dogodkih (tekmovanjih, srečanjih veteranov GZ MOK in gorenjske regije, jubilejih, strokovnih ekskurzijah) ter žalostnih dogodkih (pogrebih in komemoracijah). Veseli so tudi, da mladi skrbijo za nabavo nove opreme, veselili pa so se zlasti novega vozila GV 1. Njihovo geslo je: BREZHIBNO- NOVO VOZILO- VARNA VOŽNJA- HITRA POMOČ.

Kar se tiče samega tekmovanja, so veterani večkrat posegli po prvih mestih še v času Občinske gasilske zveze Kranj, ki je štela kar 44 gasilskih društev. Po ustanovitvi nove Gasilske zveze mestne občine Kranj, leta 1997, pa so do danes postali devetkrat zaporedoma občinski prvaki , trikrat regijski podprvaki ter trikrat dosegli tretje mesto v regiji. S temi mesti so si tudi šestkrat zasluženo priborili  tekmovati na najbolj elitnem državnem tekmovanju. Zato je mladi rod zelo ponosen nanje. Za svoja humana dela veterani ne dobijo plačila ali raznih nagrad, zato pa jim seveda lahko izkažemo pozornost in zahvalo na več načinov. Z podelitvijo priznanj in odlikovanj, na ravni društva, gasilske zveze ter na ravni države. Naziv častni član podeljuje občni zbor društva. V zgodovini društva se je zvrstilo kar nekaj članov, ki so prejeli častni naziv. V preteklosti so dali neizmeren pečat k samemu razvoju gasilske organizacije, na žalost pa so nekateri že pokojni. Naziv častni član je posebna čast in ima posebno mesto v  gasilski organizaciji. Čeprav za dejanja, ki zaznamujejo gasilsko društvo, praviloma stoji več zaslužnih članov, pa se še vedno najdejo posamezniki, ki izstopajo po svoji dejavnosti, zato je tudi prav, da se te posebej zaslužne člane nagradi, saj se jim s tem izkaže posebno spoštovanje in se na ta način   tudi mlajši generaciji pokaže smer, ki vodi k uspehu in krepitvi gasilske organizacije.

Aktivni častni člani so: Roblek Jože, Eržen Stanko, Marn Ivan in Frank Nande.

Spoštovani častni in ostali gasilski tovariši- veterani!

Želimo vam trdnega zdravja in še veliko elana  v želji, da bi se še vedno radi vračali med ognjene bojevnike v dom gasilcev v Britofu.

V gasilski slogi v Britofu je ogromna moč, za to vam kličem « NA POMOČ !»